Terms

1 Breath

1 breath = 4 seconds x 360 = 1440 seconds = 24 minutes = 1 nadika
 
 Indian System
1 breath = 4 seconds x 15 = 60 seconds i.e.
15 Breaths                                                            = 1 minute
15 x 60 minutes = 900 breaths                         = 1 hour
15 x 60 minutes x 12 hours = 10800 breaths = 12 hours
15 x 60 minutes x 24 hours = 21,600 breaths = 24 hours
 
Pythagorean System 
18 breaths                                                              = 1 minute 
18 x 60 minutes  = 1080 breaths                       = 1 hour
18 x 60  minutes x 12 hours = 12,960 breaths = 12 hours
18 x 60  minutes x 24 hours = 25,920 breaths = 1 day  
 
This means a person has the same number of breaths in a day as the number of years in one precession of the equinoxes.
Back